Spot under the sun

When Gaba told me that I had to start a blog about women skate scene in Latvia, I thought it was a bunch of BS. I don’t associate myself with a skater, although I love this sport. I can’t do a kickflip, and if in your opinion that means this article is not worth reading, then, do what you got to do.

Those who don’t know my background, I started as a fixed gear rider. I participated in both local and international contests, broke bones and same as others had an asphalt fever. Also, I founded #SHEFIX, and SHE FIX developed extreme sports movement among Latvian women and was also a part of European movement, around some ten years ago. Now I just love to cruise on my board, film and take photos. I finally learned how to time photos on my film camera.

However, from time to time I end up in situation or discussions that take me 10 years back. Just last week we talked with Liene for hours, watched old photos and video and ask the question, “What happened to the movement?” So, one morning I thought about Gaba’s idea and understood that there are a few topics I could write about and include all girl skaters who wish to say something. In a way we could make these articles together. DM

Alice Smith @macba – Video still from CYT project. Filmed by Arturs Lurinš

Olympic games raised a question, why Latvian skater girls are so passive, why nothing happens in the women scene?

Arts says that young girls coming to skate school wish to become like Sky Brown, and probably in some 6 years they will if they don’t give up. I also went to skate school same as Emilia and Laura. It is a safe space that helps to get into the skatepark environment. You learn about the obstacles and get the grasp of how to use them.

However, why is it so passively quiet?

Girls skate chat used to have 30 people at one point, you couldn’t add more people even. Have 30 of us ever showed up for a session? No! Maybe just two or three.

This year during the rainy August days, we finally came together a few times and filmed a couple tricks. The shame has been overcome. Yes, we won’t do any flip tricks down stairs, the speed we are rolling in is symbolic and kickflip is “sketchy”, but we want to share what we got. Despite women skate boarding in Latvia has been underground for years, finally we want to get out in the sun and take our space under it with shuve-its, 180s, bonelesses, manuals and sketchy kickflips. We want to take the space. Learn to feel more comfortable in public events, in this testosterone high sport, pull your self together and get on that board even if the legs are shaking and you feel awkward.  Of course not all of us feel like that. Shout out to Uma!

I believe this feeling of awkwardness in this environment is main reason for passivity. Bringing back all girls nights would be a solution? Maybe it is all in our heads?

Without any specific solutions in mind, I am looking forward to next summer because I know that we can go on our own trip, find our own spots, suitable to our skill level, film our own edits and most importantly, without thinking too much, do what we like to do.

P.s. Please share your best ideas for winter skate spots! We are not so many to threat spots’ accessibility. 🙂

36 Replies to “Spot under the sun”

  1. Iemesls kāpēc meiteņu skeitbordam nav vietas zem saules, nedz tas tiek sagaidīts ar uzslavu ir tieši tāpēc, ka lielākā daļa meiteņu tā teikt “nerubī” skeitbordu, un šeit es nerunāju par triku mācēšanu. Jūs esat to darījušas “drošajā vidē” un perversijā ko sauc par “skeitborda skolu”, kas pilnībā dod aplamu priekšstatu, kas tad ir skeitbords un kā skeitot. Būtībā tur iemāca visu citu, izņemot skeitbordu. Skeitbordu jūs definējat un saucat par sportu, kas liek riebumā notrīsēt. Pats drausmīgākais ko var novērot tieši sieviešu skeitbordā – tiekšanās masveidā pēc Olimpimpiskajām spēlēm kā pēc atzinības vai kā apliecinājumu nesošu sasniegumu skeitbordā-sportā. Un tad jūs brīnaties, kāpēc spotā kājas trīc vai tiekat vaibingotas? Nē, paldies. Pietiek to drausmīgo no galvas līdz kājām naikos un sterilos skeitparkus skeitojošu meiteņu celšanu augstumos par etaloniem, kas sabojā to, ko sauc par skeitbordu. Varbūt izklausās pārāk patriarhiski, bet realitāte tāda ir, un to ir diezgan nepieņemami noskatīties. Tad, ka sapratīsiet, ko nozīmē skeitot, tad arī viss būs citādāk.

    1. Droša vide iet tapec ka istaja vide esi tu. Tu kadai meitenei palidzeji skeitot kadreiz? Ceru ka jā, bet šaubos. Pa skeitošanu nav jaamaksa, draugs iemaca draugam ka tasit trikus utt. Bet kad tev ir ahujenijs sešns, velesies pamacit kadam iesacejam skeitot? Cilvekam kuru tu nepazisti? Meitenei? Tapec ir skolas. Vismaz cilveks var skola ierubit kko nevis atmest un neko neierubit. Un ko tadu nemaca skate skolas? Cilveki tapat krit uz sejam skeitskolas. Cilveki satiek draugus skateskolas. Macities trikus tik pat gruti skeitskola ka bez skate skolas. Un tas manuprat ir galvenas lietas ko skatebords maca. Krit. Celies. Krit vel. Muķi houmijus. Krit kopa.

      Varbut skate skola tu nevari dabut pa muti par to ka esi sketrs? Tu jau esi veterans gan jau tavu nikname atceros no interneta pirms sakumiem. Mums bija vairak harsh vide tad, piekritu. Bet vai tas ir tas issts skatebords ko mes iemacijamies laika bez skateskolam? Mes vnk augam bez nekadiem resursiem, bez palidzbas, nehuja nerubijam utt. Un par šito mes lepojamies? zbs. To ka citiem ir labak vaibs, ir apstakli augt un attistites ir tiešam objektivs iemsls smirdet. Vnk super pensiognar suds. Megin sev pieverst uzmanibu ar smaku. Tikaj mušas lido apkart. zzzzzzz. visiem vienalga. Laiki mainas. Bled paskaties uz Zviedrijas scenu. Piemeram Oski. Piemeram bled Heitor? Čuvaki no skate skolas izauga. Pzd. Ja musu laika butu kaut kas no tas vides kura vini auga, butu iespejams vel pro. Moš tu butu pro. hz.

      Sieviešu skeitborda drausmiga tiekšanas pec olimpikiem sasniegumiem? Viriešu ne? Par ko tu runa? Tu nevari šito meitenem parmest. Ir tik pat daudz core street sievietes skeiters (Alexis Sablone, Fabiana Delfino, Vans “Credits” paskaties, Skate Witches palasi, Nike SB Gizmo palupi) ka skatepark kontest skeiters. Un starp viriešiem ir tas pats. Un tas ir zbs. Ja kadam cepi kontesti utt. ludzu pis un dari to, viss ekziste. Ja tu gribi but super core skater, ludzu. Pis uz curb un taisi slappy. Un tas man visvairak tiesi besi. Čuvakiem liekas ka tas komercialais suds vai hz kapec sievešu skatebords viniem draud. Vai draud skateborgam. suk. Kas tev draud? Tu taisi to kas ir skatebords. reprezente to ta ka tev liekas ir dope. Muti real shit. Pis ielas, taisi vidakus, dzel pivasus (ja gribas), dari to kas dara rubitaji ka tu. Un kad tu busi super pensis un nevaresi to darit tad nodod zinašanas talak, lai citi ari sak rubit, lai real shit nenomirst un dzivo talak. Ustaisi kaut ko kas paliks, kas cilvekus uzmundrinas uz istam vertibam kuram tu tic utt.

      Neredzu ka tas var draudet istiem pacaniem. Isepejams skatebords tev liek justies krutam. yeee, broo. Un te pekšni kaut kadi vel cilveki skeito, skeito savadak, vinus ari pieņem un saka ka vini ir kruti? Šņurk, šnurk. Cik žel. Tu to mili? Vai mili sevi taja?

  2. Fk yea es arī nemāku kikflipu, bet 100% nāktu uz meiteņu sk8 pasākumiem, nepazīstu pilnīgi nevienu citu meiteni, kas skeito.

  3. Lv ir tikai viena meitene, kas
    pa īstam skeito. Respect viņai.

    lielākoties meitenes ar skeitiem ir tas pats, kas tie nirvana krekliņi

    Kādi spoti,
    ko jūs tur pļūtāt? jūs pat
    pārvietoties neprotat ar tiem dēļiem

    Vajdzēja bērnībā pamēģināt kādu īstu sporta veidu, pārvarēt savu ķermeņa tizlumu,tad šito varbūt
    varētu mēģināt

    pozeri

    1. Lol.

      Lai redzet ka tu skeito. Kuram skeiterim tas nav interesanti?

      nah tu filmeji to savu nišo pirmo partu kur skill ir 0? Nah tu filmeji savu pedejo, kur skills salidzinot ar standartiem ir 0? bet pag mes tak ne runajam par pasaules standartiem, bet par lokaliem? Ju, pec lokaliem standartiem tu esi G. ok. Meitemen ir ari savi lokali standarti. Krutakas meitenes pasaule neskeito tik labi ka pacani, bet salidzinot ar citam meitenem vini skeito ahujena. Sievietem ir savi skate standarti, gan lokali gan pasaules. Tie aug. Jau augstak neka musu lokali standarti. Tev lidzigi ka surface to air miziens no šita? Skeitbords nepieder nevienam.

      Esi legend.

      Peace!

        1. Kas taisa pirmizrades vienam trikam? Nu… ir viens cilveks, un tas ir pacans. Neredzu ka tu butu dirsis vinjam. Tu vnk vinju ignore. Bano.

          Tavs seksistiskais prats ne ļauj darit to pašu te? Tuu to vari vecit!

  4. Respect Lindai par rakstu, ceru, ka būs vēl! Shout out visām meitenēm, kas skeito publiskajā telpā vai slēpjas savos rajonos.

    Man vienmēr ir bijis haips par meitenēm skeitbordā. Arī apmeklējot sacensības, lai “kvalificētos” uz oLimPISkaJām esmu iepazinies ar meitenēm, kas nes sevī to “īsto skeitbordu” nevis sacensību un sportu, tā kā ts nenozīme praktiski neko. Tas, ka skeitbords tagad ir iedalījies divās daļās – lifestyle un sports, nav novēršams un visdrīzāk arī nekad nepazudīs, jo ātrāk sadzīvosim ar to, jo labāk. Ceru kādu dienu iepazītās skeiteres uzaicināt arī uz Latviju.

    Skeitbords primāri ir brīvība, nevis triku mācēšana un skills. Tu vari būt skeiteris/skeitere arī nemākot noteiktu daudzumu triku vai sazin vēl ko. Skeitbords katram ir kaut kas savs.

    Ceru redzēt aizvien vairāk un vairāk video gan ar trikiem, gan ar random shenanigans. Nesen izleca instagramā meiteņu crew no Ventspils, kas man riktīgi iecepīja, norm lifestyling, skeitošana un pieduršanās.
    Offic arī shout out Umai, jo viņa fullsendo skeitbordā, mauc, cīnās, mācās, apmeklē pasākumus, propper skatenerd!

    hujzin, teikt par šo man ir daudz ko. Nezinu kā ir būt meitenei skeiterei Latvijā, bet zinu, ka lai meiteņu skeitbords attīstītos ir nepieciešams puišu atbalsts, bet arī meitenēm ir jāuzņemās inicatīva un jāuzrunā, jādara un jāraksta. Mijiedarbība.

    varat sūtīt mani dirst, varu sūtīt jūs dirst, paldies atbalstītājiem, paldies heiteriem, bez huiņām un stragla nav izaugsmes. viva la pohuj

  5. Es atceros kad man bija 11 gadi, es cēlos 6-7ņos no rīta un gāju ar savu lēto maximas vai kaadu tur deli uz grīziņu mācīties braukt, jo zināju, ka tik agri, neviens puisis tur nebūs. Ar laiku kāds čalis pamanīja mani tur no rītiem un nāca šad tad kko parādīja. Paldies vecīt, pagājuši daudz gadi, bet šito es vnm atcerēšos.

    Nebiju domājusi, ka būs tik daudz negatīvu
    sīku piderasu un vecu krapāļu viedokļi, kuri godīgi sakot, mani nemaz neparsteidz tikai mazliet apbedina. Jo man likas ka tā skeit-sabiedribas daļa jau sen ir izaugusi, bet acimredzot, vnk nav izgajusi cauri pubertatei.

    Man prieks ka es zinu puišus un vīriešus kuri vienmēr ir atbalstījuši mani, un citas meitenes kuras ir gribējušas mācīties un joprojām mācās braukt ar skeitu. Lai arī kāds tas uzkačātais līmenis vai iecerētais triku skaits, vai vnk for fun braukāšana un drušku atbalstītāja loma ir. Kāda starpība??? Nu kāda ble starpība?! Skeitam nav likumi, nav ierobežojumi, nav nekā tada kāpēc meitenes to nevarētu darīt. Ja, varbūt mēs atstājam trakākus trikus jums un skeitojam safe, bet mums tas ir tikai sākums, un visi sākumā skate safe. Taka nepiss un piss prom.

  6. Nesaprotu kapec ir tads hate pret meitenem kas skeito. Vai tad sis sporta veids nav visiem, for fun ? Man personigi ir hype redzot ka chiepas mochii meitenu skate scene ari Latvijaa. Keep
    Pushing !

    Mosk ir vel kkadi underground barini, bet shoutot Rigas pu$$y grab un Crimetowna sb.girlss ! Yall rock !

  7. Kaut kā nelikās, ka tik aprobežoti esam arī skeitbordā, nepietiek jau ar to kas notiek pie mums sabiedrībā kopumā.
    Bet laikam komentēšana piesaista to mazāko cilvēku daļu ar kaut kādu vislielāko naidu vai sāpi pret tematu, jo ikdienā runājot ar sava vecuma skeiteriem, kam ap tricāru un arī jaunākiem, neviens nekad nav pret meiteņu skeitbordu, vai tā attīstību lai arī kā tas izpaustos, caur ielām vai tiekšanos uz sacensībām. Tieši pretēji, visi grib redzēt lai meiteņu scēna aug un ir hyped par to, ka paliek aizvien vairāk meitenes, kuras skeito. Neesmu dzirdejis, ka kādam nepatiktu, ka skeiteres nāk uz parku vai spotu. Prasmju līmenis nāks ar laiku un turpinot darīt. Galvenais neņemt galvā aprobežotus viedokļus un komentārus. Respekt Lindai un pārējām meitenēm!

    Un runājot par skeitborda skolām, cik atceros pirmā bija jau Kinostudijas laikos, tad Egonam bija Trojā, Saļikā un vēlāk Monsterparkā. Tad Boards.lv bija divas ar pāris gadu atšķirību, Clockwise bija sava Vefā, Kalvānam bija vecajā Gtiim parkā. Tagad Artsam ir Rīgā, Polim ir Saldū, vēl ir Kuldīgā un gan jau vēl kaut kur. Gandrīz visi zināmie LV braucēji ir kādā brīdī gājuši vai trenējuši kādā no skolām. Var jau dirst, ka tur ķip nav true, bet to pašu var teikt par jebkurām sacensībām un pasakumiem. Beigās var arī būt true un viens pats skeitot pagrīdē, kas arī nav slikti. Katram savs. Bet nu bija tās skoliņas un būs, un ja tas palielina braucēju skaitu, gan sieviešu, gan vīriešu un palīdz ātrāk apgūt pamatus tad lai notiek!

  8. es atbalstu meitenes kuras skeito. bet vieta zem saules katram jaizcīna pašam. mēs katrs esam kautrējušies skeitot dēļ tā, ka nemākam, mēs katrs esam sākuši no 0. skeito un turpini skeitot. tas ir pats galvenais. savādāk sanāk ka runas ir garas – bet darbi ir īsi. nežēlojies un nedomā ka tev ir grūti – grūti ir visiem, kas sāk!

    Skeito – mācies trikus – filmē sevi un draugus – ceļo!

    Par pārejo un pārejiem – pajebatj nah!

    Tas arī viss!

  9. tie stulbie zēni kas te kautko saka par meitenem ir lohi!!!!

    es jau sen maku kickflip un es pazistu vel vienu meiteni kas mak heelflip. un mums abam ir kopiga viena pasitama meitena no francijas kas mak varial flip! es tagad macos hardflip un es to driz iemacisos! es vel gribu iemacities ari triku kas saucas hospital flip, nu nejau kad jabrauc uz slimnicu, bet tad ar skeitu triks kad ir! hahaha – cau visam meitenem! mes esam labakas un VISI PUIŠI SUCKS!!!!!

  10. Skeitbordzzzz ir priekš visiem!
    Bet vērojot klasisko sporta veidu praksi, sieviešu skeitbordzzz drīz būs vīriešu skeitbordzzzz!
    Te nu ir, vienlīdzības cīnītāju panākumi…
    Trans or die!

  11. Sliding with some hoes
    As long as that she’s 18
    Tryna play it safe, tryna
    Stay up out the state green
    But whats up with you old niggas
    Judgement Day gon come, believe
    Its somethin bout this dough nigga
    Makin bitches cum so easy

  12. Yo, skeiteri, heiteri un citi bloga lasītāji!
    Mani sauc Liene. Ekstrēmo jeb alternatīvo sportu saimē esmu kopš 2000. gada nogales, kad pirmo reizi ieraudzīju Rīgas Kinostudijas rampu. Toreiz man bija 11 gadi, sāka dīgt krūtis un bonusā vēl uz zobiem bija breketes. Kopš tās dienas esmu piedzīvojusi daudz skaistus mirkļus savā un arī skeiteru, bleideru, ixeru attīstībā.
    Sākums bija grūts. Viena rampa un viena street zāle uz visu Rīgu, ja ne pat visu Latviju tajā laikā. Tur bija visi! Sagaidīt savu kārtu, kad varēšu uzkāpt uz rampas un nedaudz pakačāt bija diezgan nervus kutinoši. Pirmos gadus progress bija gandrīz nemanāms, par spīti tam, ka uz kinostudiju devos gandrīz katru sestdienu, svētdienu no rīta līdz vēlam vakaram. Kinostudija bija manas mājas, jo īstajās mājās īsti negribējās būt. Vecākais brālis mani jau laikus bija norūdījis dzīvei, mani apsaukājot un ķircinot kopš es sevi atceros. Ļoti nepārdzīvoju, ka mūs, trīs meitenes, apsaukāja. Nesen vēl uzzināju, ka man bija iesauka ūdensgalva, dēļ manas lielās Roces ķiveres 🙂 Gāju, darīju, iemācījos uzbraukt un nobraukt kājās no lielās rampas, skeiteru zālē iemācījos souliņu, pati ļoti priecīga biju.

    Kinostudijas laiki beidzās 2003. gadā. Parādījās internets, mirc čats, kur bija arī inline kanāls. Tur sapazinos ar citiem čatotājiem, slidotājiem, kurus vēl nezināju no Kinostudijas. Čats bija mana drošā un jautrā vieta. Tad kaut kā sačomojāmies, sākās „mierīgo pasēdēšanu” laiks pie manis (manas mammas privātmājā). Tur bija gan alko, gan gandžiņa, gan slidošana. Pagalmā bija horizontāli nolikts gaismas stabs. Tusējām un slaidojām pa stabu, ieskrējiens bija plāksne sniegā vai zālē, nosēdiens tāds pats. Bēdu nezinājām, tusējām. Turpinājām tusēt kopā arī visās Avantis tūrēs pa mazpilsētām, tad aiztusējāmies līdz Lietuvai, Igaunijai, Polijai, Vācijai utt. Es izaugu kopā ar tagad labākajiem bleideriem Latvijā. Man paveicās, ka nekad neesmu baidījusies būt vienīgā meitene starp puišiem, biju pieradusi pie ļoti brutāliem jokiem, dzīvnieciskām izdarībām un pie tā, ka man netika dotas atlaides. Gribi piedalīties sačos? Piedalies ar džekiem! Gribi braukt tūrē? Brauc ar džekiem, dzīvo vienā istabā, pieņem situāciju un dari labāko iespējamo.

    Kas ir mainījies 20 gadu laikā? Man žēl, ka joprojām ir rupji komentāri par meitenēm ekstrēmajā sportā. Man vēl vairāk žēl, ka tie pārsvarā ir anonīmi. Man žēl, ka kāds noniecina skoliņas, jo tas redz neesot pa īstam. Es domāju, ka nav jāatgriežas divtūkstošajā, lai izaugtu par īstu skeiteri. Braukājamies, tusējam un vienkārši esam cilvēcīgi. Iespējams, ka arī tagad ir meitenes, kas izvēlas iet skeitot, nevis būt mājās, kur negribas būt. Iespējams, ka tas ir veids, kā viņa var kontrolēt savu enerģiju, dusmas, bēdas. Iespējams, ka tieši viņai vajag vislielāko atbalstu tieši tad, kad viņa mācās flipus. Tusējam kopā un braukājam kopā, filmējam, fočējam. Nav ko mīzt! Ne meitenēm, ne zēniem. Mēs nesacenšamies savā starpā. One LOVE!

  13. What’s up to my partners (my partners), what’s up to my haters (my haters)
    I done fucked around and sang a hook like Anita Baker (what?)
    Neon Icon, 57 city tourin’ (tourin’)
    I’m first class to Spain (Spain), you still buying Ralph Lauren (Polo!)
    Might rock huaraches in a photo, I flip four door Porsche big body (body)
    My shirt say Versace, TV screen in my left pocket (left pocket)
    I’m from California, but-but-but I done moved to Texas
    My bad, I’m dyslexic in a four-door mango Lexus (what?)
    At the titty bar (bar), I ain’t afraid to tip em (no)
    Me and Sergio throwing pesos at some strippers (strippers)
    Still rocking Js, still fuck minimum wage (wage)
    I just left neon rave, tip-toeing through my batcave, cause I’m…

  14. Tie kas heito atceraties, ka jūs visi agrāk bijāt iesācēji un bijāt neveikli uz dēļa. Ir viegli gudri dirst. Skeitbords nešķiro kāds dzimums tev ir, vienkārši ej un skeito, do your thing. Man prieks, ka meiteņu kopiena sāk attīstīties, tik uz priekšu! Pati dzīvoju Ungārijā un mēs šeit arī ceļam augšā meiteņu kopienu, katru nedēļu organizējam meiteņu sesiju (jo šeit meitenes bik kautrējas iet vienas vai ar puišiem, jo joprojām ir daži nepacietīgi ņergas, kam patīk uzbraukt augumā, ka parks pieder tikai puišiem wtf vispār, un tad brīnās ka meitenes māk trikus ko viņi neprot lol).. anyway šogad vairākos kontestos piedalījāmies, kur pirmo reizi bija meiteņu kategorija un decembrī organizējam pirmo girls only pasākumu/kontestu, kur būs sacensības, apmācības, griptape gleznošana etc, nu tā lai visiem interesanti. Skeitparks pieder mums visiem un ja mēs viens otru celsim augšā, būs tikai labāk! Uz dēļa uzkāpt nav viegli, bottom line. Man daudzi cilvēki saka cik viegli tas izskatās un tad viņi uzkāpj uz dēļa un parauj uz muti. Tas ir ļoti ilgs progress. Arī Tu priecājies kad pirmo reizi uztaisīji kickflipu vai heelflipu vai vienalga kādu triku. Tāpēc katrs filmē ko grib. Mēs skeitojam sev nevis lai kādam ko pierādītu. Tāpēc respektēsim viens otru.
    Bet kad esmu LV es ar lielāko prieku ar jums paskeitotu! Nav ko kautrēties, ir jāiet un jādara, citādāk nebūs progress! Bet kopā ir jautrāk! 🙂

  15. Respect visiem kas skeito! Respekt visiem kas atbalsta skeitbordu!!! Respekt tiem kam patīk skeitbords bet neskeito. This goes out to all ya skaters- keep doing right thing and let the sunshine in!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *